Országos Céginformációs Centrum
22 éve weboldal készítés
Tel.: +36 (30) 914-1886
Gáspár Ferenc

Webdesign cikkek

Weboldal készítés, webdesign, Google keresőoptimalizáció, CMS, domain nevek

5 népszerű tartalomkezelő (CMS) rendszer

Weboldal alapelvek

Az utóbbi évek legnagyszerűbb találmánya a Google -on kívül a CMS tartalomkezelő rendszer. A CMS rendszerek fejlődése töretlen, és remek alapot szolgáltat ma már a legtöbb népszerű internetes honlapnak. A hagyományos honlapkészítéssel ellentétben már nem csak a webdesign guruk szerkeszthetnek honlapot, hanem a szoftveralkalmazások terén általában járatlanabb laikusok is némi odafigyeléssel. A CMS rendszerek nagy része nyílt forráskódú, melyeket nagy közösségek fejlesztenek folyamatosan, így ingyenesen hozzájuthatunk a mindig legfrissebb példányhoz. Kiegészítő modulokkal tovább bővíthetőek, így az egyedire szabhatóságuk szinte határtalan. A neten szinte megszámlálhatatlan honlap foglalkozik ilyen-olyan CMS rendszerhez használható kiegészítőkkel, ismertetőkkel és ún. templétekkel is, melyek segítségével egyszerűen telepíthető a CMS rendszerhez az áhított design. Az alábbiakban bemutatom az általam legismertebb 5 CMS rendszert.

Drupal CMS

1. Drupal

A Drupal talán a legnépszerűbb CMS rendszer, mert a könnyű használni, rengeteg modul lelhető fel hozzá, kiváló felhasználói és fejlesztői közösség övezi. Licenc: GPL Programozási nyelv: PHP Fő előnyei: hatalmas mennyiségű kiegészítő modul Hátrányok: bonyolultabb, gyakorta szükséges biztonsági frissítés Kilátások: hatalmas potenciál van benne, még nagy fejlődés előtt álll.

Honlap: www.drupal.org

Wordpress CMS

2. WordPress

A WordPress egy egyszerű és elegáns CMS, tökéletes egyfelhasználós blogok, nagy számú sablon és modul érhető el hozzá az interneten. Licenc: GPL Programozási nyelv: PHP Fő előnyei: a legkönnyebben használható CMS, könnyen testreszabható. Hátrányok: nincs sok lehetőség közösségi oldal fejlesztésére, e-kereskedelem, fórumok, wikik, stb. Kilátások: a legjobb választás magánszemélyek részére az önálló cikkek, leírások népszerűsítésére, saját blog létrehozására.

Honlap: www.wordpress.org

Joomla CMS

3. Joomla

A Joomla az egyik legnagyobb felhasználói közösséget tömörítő CMS rendszer, akár közözzési oldalak, e-kereskedelemi honlapok, és blog is fejleszthető a segítségével. Licenc: GPL Programozási nyelv: PHP Fő előnyei: szakmai előírások, többnyelvűség, testreszabhatóság. Hátrányok: túl sok a kereskedelmi termék hozzá, nehéz megtanulni. Kilátások: erős kihívója a felsőszintű CMS rendszereknek, használatát a jövőben is a fizetős, kereskedelmi jellegű kiegészítők biztosítják.

Honlap: www.joomla.org

MediaWiki CMS

4. Media Wiki

A Media Wiki egy teljesen új tartalomkezelési módszert alakított ki a weben, mely egy kiváló CMS rendszer a Wikipédia tartalmainak szerkesztéséhez. Licenc: GPL Programozási nyelv: PHP Fő előnyei: ha a Wikipédián kell szerkeszteni, akkor ez a tökéletes megoldás. Hátrányok: nem tartalmaz egyéb más funkciót, kiterjesztést más CMS platformokkal ellentétben. Kilátások: a Wikipédia folyamatos támogatását élvezi a jövőben is.

Honlap: www.mediawiki.org

Liferay CMS

5. Liferay

A Liferay egy új, népszerű CMS rendszer, nagy portálok építésére, professzionális megjelenéssel.

Licenc: MIT
Programozási nyelv: Java, PHP, Ruby
Fő előnyei: együttműködés, naptárak, többnyelvű, szép design.
Hátrányok: kereskedelmi szoftver.
Kilátások: a szép design és a kiváló funkciógazdagság szép jövő állítja ezt a CMS rendszert.

Honlap: www.liferay.com

<<< Vissza a webdesign cikkekhez